Florentino

Florentino

Preparat dolistny. Nawóz stymuluje symbiotyczne działanie bakterii ryzosferycznych i mikoryzowych indukując wewnętrzną aktywację u rośliny mechanizmu samoobrony przed głównymi patogenami bakteryjnymi, takimi jak: Pseudomonas syringae, Erwinia amylovora, Erwinia carotova, Xylella fastidiosa, Xanthomonas spp.

FLORENTINO – organiczny nawóz WE o szczególnym działaniu – inokulum grzybów mikoryzowych. Reakcją rośliny na mykoryzę jest zagęszczanie ściany komórkowej, wzrost wydłużeniowy korzeni, wytwarzanie kalusa i lignin, a także wytwarzanie przeciwutleniaczy, takich jak fitoaleksyny i polifenole, które pomagają w endogennej obronie rośliny.
Wpis do rejestru nawozów WE nr: 01293/12.

Skład
Materia organiczna w tym:
– Mikoryza – zawartość 2% (Glomus spp.).
– Zawartość bakterii ryzosferycznych – 1×109 UFC/g.
– Bacillus psychrodurans.
– Bacillus licheniformis.
– Bacillus spp.

Zastosowanie 
Na wszystkich rodzajach drzew i krzewów owocowych porażonych przez bakterie ( jabłonie, grusze, brzoskwinie, nektaryny, śliwy, wiśnie, czereśnie, kiwi, porzeczki, truskawki, jagody, borówki itp.) a także w uprawie warzyw.

Dawkowanie
Zalecana dawka: 500 ml/100 l wody.
Należy wykonać minimum 2 zabiegi podczas kwitnienia. W razie konieczności kolejne zabiegi wykonywać na liście porażonych roślin co 20-30 dni.
Zabiegi należy powtarzać obserwując nasilenie chorób i potencjalne zagrożenie roślin.

Środki ostrożności
Nie mieszać z produktami siarkowymi lub miedziowymi.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Trzymać z dala od źródeł ciepła.

Okres prewencji i karencji przed zbiorem: 0 (zero dni).
Residuo zero = zero pozostałości.
Formulacja: zawiesina.

Pojemność: 1 litr lub 250 ml.